Skip to content

Ook subsidiestop voor de Popunie

August 4, 2011

Door de stop van subsidie is de toekomst voor de Popunie erg onzeker. Vooral in lokale kranten was er veel te lezen over deze financiële strop voor de Popunie. Popunie bestaat al meer dan 25 jaar en heeft in die tijd veel kunnen betekenen voor de Nederlandse popmuziek.  Sinds de oprichting hebben ze vele duizenden muzikanten mogen verwelkomen in het demobestand. Daarnaast zijn er de afgelopen 25 jaar vele onderzoeken, festivals, projecten en (later ook) online tools door de Popunie georganiseerd, geïnitieerd en opgezet.

Vanaf 2013 zal de Popunie geen subsidie meer ontvangen van de provincie. De provincie zegt dat het de verantwoordelijkheid is van de gemeente, maar de gemeente draagt niet bij als de provincie het laat afweten.

Bekend is dat met name de culturele sector flink de dupe is van de tekorten in de Nederlandse ambtelijke begrotingen. Particulieren en stichtingen schrijven petities die ondertekend kunnen worden in de hoop hiermee duidelijk te maken dat stopzetten van subsidie tot grote schade leidt. Maar is er dan echt geen andere manier om geld binnen te halen? Dat zou toch mogelijk moeten zijn als je een stichting hebt die een belangrijke bijdrage levert aan de maatschappij en voor veel mensen van waarden is?

Ik denk dat het afbouwen of het stopzetten van subsidies geen tendens is van deze tijd, maar een ontwikkeling is naar een nieuwe tijd. In deze nieuwe tijd zie je een groei aan bedrijven die hun maatschappelijke betrokkenheid willen tonen en daarvoor de samenwerking zoeken met stichtingen. Gezamenlijk gaan ze een partnership aan met als doel om mooie sociale projecten op te zetten (commercieel als non commercieel).

Ligt hier dan niet een kans voor de Popunie? Popunie is lokaal gericht waardoor ze zich kunnen richten op bedrijven met lokale focus. Ook interessant zijn bedrijven met als doelgroep jongeren of met muziek als product of gerelateerd aan de muziek. Is crowd sourcing geen interessante optie? Dit is een veel gebruikte bron van geld voor startende musici, maar misschien ook voor Popunie. 

Ik hoop voor Popunie dat ze een doorstart kunnen maken. Het blijft natuurlijk lastig om je na meer dan 25 jaar opeens bezig te gaan houden met acquisitie. Is toch een lastig vak en je moet je weg erin weten. Maar volgens mij is de tijd is er rijp voor dat stichtingen de commerciële markt gaan betreden!

 

Posted by Marieke Schoenmaeckers

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: